Save Posidonia Project és un projecte pioner en el mar Mediterrani occidental
Save Posidonia Project és un projecte que neix del desig del Consell Insular de l’illa de Formentera (Illes Balears) de promocionar el turisme sostenible i llançar un pla d'acció per recaptar fons que aniran destinats, exclusivament, a la conservació de la planta marina Posidònia Oceànica. L'objectiu és conscienciar sobre la vital importància de la Posidònia a Formentera en el present i, sobretot, per a les generacions futures.
El projecte en l'actualitat
Com ja sabeu, l’any 2017, Any Internacional del Turisme Sostenible, va ser per a nosaltres de vital importància aconseguir traslladar la necessitat de protegir els nostres recursos naturals i, sobretot, el més important, la posidònia oceànica, com a baula principal per a mantenir la nostra natura, les platges i els fons marins, entre d’altres bens naturals. Per això, va néixer la iniciativa Save Posidonia Project.
Gràcies a les generoses aportacions de particulars i empreses, l’any 2017 s’apadrinaren 132.000 m2 de posidònia i se subvencionaren 2 projectes, IMEDEA i GEN_GOB, relacionats amb la protecció de la posidònia. A més de l’oportunitat que suposà aquest projecte des del punt de promoció turística per a poder conscienciar i traslladar nacionalment i internacional la necessitat de protegir els nostres recursos culturals i naturals.
Aquest any 2019, aprofitant el 20è aniversari de la Declaració de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO de la posidònia de Formentera, continuam amb el projecte.
Com a culminació, l’11 d’octubre celebram el Fòrum Posidònia Project amb taules rodones sobre la sostenibilitat i la protecció dels recursos naturals, amb la participació sobretot del nostre teixit empresarial junt amb ONG per a poder analitzar les conclusions dels fòrums dels anys anteriors i treballar conjuntament en la línia de la sostenibilitat.
Després del Fòrum Posidònia Project 2017 i dels reptes que se’n derivaren, replantejam el Fòrum 2019 des del punt de vista de la innovació, tot tenint en compte les noves implementacions de projectes i iniciatives dutes a terme a l’illa que ens han d’ajudar a seguir treballant cada dia per una Formentera turística, sostenible i innovadora, emparada en el seu recurs més preuat, la posidònia, i tota la resta de recursos que han de garantir una illa sostenible en els seus tres pilars: mediambiental, sociocultural i econòmic.
Com a novetat, el 10 d’octubre organitzarem unes taules de feina amb el sector empresarial i l’ajut de diferents entitats i ONG per establir un full de ruta i guia consensuada amb el sector, la ciutadania i l’administració per continuar treballant cap a la sostenibilitat en temes tan importants com els plàstics, l’aigua, la transició energètica i la mobilitat.
Les diferents taules de feina i temàtiques que es tractaran seran:
1. Aigua, residus i plàstics
2. Transició energètica
3. Mobilitat terrestre
4. Mobilitat marítima, mar i posidònia
Hem comptat amb la col·laboració i propostes del teixit associatiu de l’illa per tal de poder incloure-les en el debat de les diferents taules de feina i, d’aquesta manera, enriquir-lo i poder concloure en un document conjunt de propostes que ens ajudin a treballar en un futur més verd, més sostenible i equilibrat que garanteixi la perdurabilitat econòmica i sobretot la nostra qualitat de vida i la de generacions futures.
Així mateix, per als qui vulgueu participar activament al projecte, us convidam a posar el vostre granet d’arena. La col·laboració és tan senzilla com apadrinar metres quadrats de posidònia a través de la web: Saveposidoniaproject.org o contactant amb nosaltres directament. Tot allò recaptat va dedicat exclusivament a subvencionar projectes relacionats amb la sostenibilitat i la posidònia.
El projecte ha estat un èxit i des del 2017 hem aconseguit ser exemple per a la resta de les illes mediterrànies que ara comencen a organitzar iniciatives similars, per això hem d’aconseguir entre totes i tots que continuï essent un èxit i que sigui Formentera qui segueixi encapçalant el camí cap a la sostenibilitat.